top of page

Інтерактивні музичні ігри

Розвиток музичних здібностей у дітей дошкільного віку має значення не лише в контексті їх подальшого навчання грі на музичному інструменті. Адже, як відомо, музичний слух (інтонаційний, тембровий) відіграє важливу роль при вивченні мов (рідної та іноземної), відчуття ритму, метру допоможе дитині при вивченні математики, емоційна чуйність до музики – основа здатності співпереживати іншим людям.

Згідно до віку дітей, універсальною формою навчання та розвитку є гра. Дотримуючись деяких простих правил проведення музичних ігор можливо легко, цікаво й ефективно розвивати музичні здібності дітей. Педагог має гратись з дітьми й навчати їх одночасно, приймаючи участь в грі разом з ними отримувати задоволення від цього. Дарований грою стан щастя допомагає дітям засвоїти будь-який матеріал легко й непомітно. Спільна гра педагога з дітьми формує довіру, безоціночність й атмосферу повного прийняття одне одного, як рівноправних і цікавих партнерів по грі. Не критика, а підтримка дитячих ідей і старань відкриває шлях до їх зацікавленості музикою.

Активна творча діяльність в музичних іграх спонукає до розвитку цілий комплекс музичних здібностей. Тому, до музичної діяльності ефективно долучати допоміжні засоби, які стимулюють різнобічний розвиток. Наприклад, ігри з кольоровим парашутом, які сьогодні набувають великого використання, зацікавлюють своєю незвичайністю та яскравістю дітей і дорослих.

Ігри з кольоровим парашутом

Ігри з кольоровим парашутом є ефективною формою розвитку музичних здібностей: таких як відчуття ритму, просторових уявлень, моторного відчуття динаміки і темпу музики, тембрового та динамічного слуху, навичок відчуття колективу, які є основою ансамблевого музикування. Діти вчаться синхронно управляти парашутом, відчувати одне одного.

Ігри з кольоровим парашутом слід проводити враховуючи зростання складності ігор та рівень володіння дітьми навичками управляти парашутом. Спочатку мають бути освоєні базові найпростіші рухи з парашутом, за допомогою яких надалі може бути візуально відтворена музика. Серед них: рух «вгору-вниз» - діти разом плавно піднімають й опускають парашут; рух «хвилі» - маленькі (швидко трясти парашут) та великі (крупні махи руками); рух «колесо» – тримаючи парашут однією рукою, діти рівномірно рухаються по колу; рух «гойдалка» - тримаючи парашут двома руками діти разом тягнуть його «вправо-вліво».

Більш складніші: «Перебігалки» - діти плавно піднімають-опускають парашут. Потім, за командою педагога обрані (завчасно чи експромтом) діти перебігають під парашутом (наприклад, спочатку дівчатка, потім хлопчики та ін).

Ефективно одразу пов`язати вивчення рухів з парашутом разом з елементами музики. Так, наприклад, рухи «вгору-вниз» та «хвилі» можна озвучити голосом (вокалізуючи вгору-вниз, крещендо-дімінуендо, гліссандо, велика-мала амплітуда хвиль та ін.), а рухаючись колом, ногами грати ритмічний супровід гри. Коли діти вже освоїли прості рухи для них можна складати цілі партитури, пов`язуючи рух з динамікою в музиці, чи поезії – промовляючи ритм віршу спочатку голосно, а потім «про себе».

Головною умовою ефективного розвитку відчуття ритму, відчуття стабільності метру та темпу в музичних іграх є необхідність проведення ігор в єдиному метроритмічному русі. Для метроритмічної підтримки дітей можна використовувати музичний супровід (фонограму чи супровід на фортепіано), або ритмічний супровід одним, або декількома шумовими інструментами, який виконується педагогом, чи дітьми.

«Гойдалка»

Завдання: розвиток відчуття ритму й метру, відчуття колективної єдності руху .

  • Діти сидять в колі. Ритмічно перетягують парашут вперед-назад (вправо-вліво) в помірному темпі, промовляючи забавлянку.

  • Діти стоять, тримаючи парашут двома руками. В центрі парашуту покласти великий м`яч. Діти ритмічно гойдаючись вперед-назад, плавно рухають м`яч в середині парашуту.

Гойда, гойда, гойдаша,

Де кобилка – там й лоша,

А кобилка в лісі,

А лоша – у стрісі.

«Кульбабки»

Завдання: розвиток відчуття ритму, метру та простору, уваги.

Жовті квіточки дозріли - тримаючи парашут двома руками, плавно піднімати вгору

Й насінинки полетіли.

Спершу хлопчик-білий пух - хлопчики перебігають на інший бік під парашутом

Полетів в зелений луг,

За ним дівчинка-пушинка - дівчатка перебігають на інший бік під парашутом

Біла-біла пелеринка.

Дружно сіли у траві - разом плавно опускають руки з парашутом до низу

Й знов кульбабки зацвіли.

«Покотилось сонце лугом»

Завдання: розвиток ритмічного, моторного та просторового відчуття.

Покотилось сонце лугом - йти колом

До високої гори –

Піднімалось вище-вище - піднімати руки вгору

І зірвалось до води. - стрімко опустити руки донизу

Хвилі сонечко гойдали, - внизу гойдати парашут вправо-вліво

Вправо-вліво колисали.

А піднявся вітерець - створити мілкі хвилі

Поніс сонце навпростець:

Через море синє-синє, - бігти колом (парашут тримаючи внизу)

Повз сади й ліси осінні,

Вітра дощик зупинив - поступово зупиняючись, піднімати руки догори

І на небі залишив.

Ось і райдуга з`явилась! - зупинитись і різко опускати парашут з «куполом» до низу

А мені все це наснилось! - присісти, розклавши парашут на підлозі

Гра «Годинник»

Завдання: розвиток уваги, відчуття ритму, відчуття взаємодії в групі.

Парашут розстелений на підлозі. По краях, на кожному кольоровому секторі розкладені шумові музичні інструменти і сидять діти. Обирається годинникар, який сідає в центрі кола і задає темп ходу годинника. Всі спочатку, щоб відчути темп, грають разом хід секунд «тік-так». Потім за командою годинникаря в тому ж темпі, починає рухатись секундна стрілка. Підтримку стабільного ритму грає годинникар, а інші колом по черзі грають хід секунд. Головне навчити дітей зосереджуватись і не пропускати гру своєї секунди.

Пісня-гра «Малюкам не зрозуміло» (варіація на тему вірша Р.Сефа)

Завдання: розвиток відчуття ритму, метру, музичного слуху, просторових уявлень, уваги.

Форма рондо: A-B-A-C-A-D, де (як варіант) А –виконання тутті, а B,C,D – виконання соло, або групами.

Перед початком гри педагог має обговорити з дітьми всі питання з вірша: прояснити куди рухається час, тече вода і росте трава.

Малюкам не зрозуміло, - йти колом, граючи ритм кроками

Хочуть знати малюки:

Чому час іде постійно - гойдатись «вправо-вліво»

Лиш вперед, не навпаки?

Малюкам не зрозуміло, - йти колом, піднімаючи парашут вгору

Хочуть знати малюки:

Чом вода тече постійно - плавно опускати парашут вниз

Тільки вниз, не навпаки?

Малюкам не зрозуміло, - йти колом

Хочуть знати малюки:

Чом трава росте постійно - йти, плавно піднімаючи парашут вгору

Вгору, а не навпаки?

Гра «Всесвіт»

Завдання: розвиток тембрового та інтонаційного слуху, творчої уяви, здібності взаємодіяти злагоджено в колективі.

Діти тримаючи обома руками парашут, підкидують ним різноманітні м`ячики, які є небесними тілами (планетами, зорями, кометами). У кожного свій м`яч, рух якого треба озвучити голосом, одночасно прислухаючись до загального звучання «Всесвіту». Інший варіант гри, діти озвучують рухи своїх космічних тіл за допомогою музичних інструментів. В такому разі діти діляться на дві групи – ті хто управляють парашутом і ті хто грає на інструментах.

Музичні ігри з м`ячем

М`яч – гарний помічник педагога-музиканта в роботі з дошкільнятами. Ігри з м`ячем допоможуть у вихованні відчуття ритму, просторових уявлень, тембрового слуху, уваги та вміння взаємодіяти в групі. Як відомо, ритм – це головний організуючий чинник в музиці. Тому, граючи в прості ігри з м`ячем важливо витримувати єдиний метроритмічний рух, саме він підтримує цілісність форми гри, і перетворює гру з м`ячем на музичну гру.

Найпростіші елементи рухів з м`ячем: котити його, бити в підлогу, підкидати в різні напрямки, передавати та кидати одне одному. Ігри можуть бути парні та колективні.

Використання різних за розміром та матеріалом виготовлення м`ячів сприяє розвитку тембрового слуху, чутливість якого є основою формування звуковисотного. Та головним в даних іграх є розвиток відчуття рівномірної метричної пульсації музики. Відбивати м`ячем спершу початок кожної строчки вірша, чи пісні і поступово збільшувати дріблення долей до гри слів по складах. На більш пізньому етапі розвитку дітей додавати виразне виділення сильних долей та інтонаційно важливих слів.

Вже на початковому етапі набуття дітьми навичок долучається вокалізація голосом руху м`яча. Так, наприклад, в парних іграх діти, кидаючи один одному м`яч, супроводжують його рух голосом. Важливо закріпити навичку чітко озвучувати початок і кінець руху м`яча. Як варіант, замість голоса можна використовувати шумові інструменти (маракас, дзвіночок, бряскальце тощо).

Парна гра «М`ячик»

Завдання: розвиток відчуття ритму, тембрового слуху, уваги

Діти грають в парі. Одна дитина на протязі 4-х строчок віршу вистукує метричну сітку. Після слова «полетів» - уважно дивиться на м`яч і озвучує голосом його «переліт». Варіанти: 1. гліссандувати голосом вгору-вниз, 2. крещендо- димінуендо. Потім повторює інша дитина.

М`ячик весело стрибає,

Всіх навколо звеселяє!

До Андрійка захотів

Й дуже швидко полетів:

«у-у-У-У-У-у-у!»

Гра «Збираємо намисто»

Завдання: розвиток відчуття ритму, уваги, музичного слуху

  • Збираєм намисто. Діти передають по колу м`ч – в кого в руках м`яч, той не голосно починає співати свій звук. Після того, як коло замкнулось (намисто зібрали) – м`яч передають у зворотному порядку – по черзі всі замовкають. Спочатку гра виконується в довільному темпі, в потім під ритмічний супровід шумового інструмента діти ритмічно передають м`яч і співають. Звернути увагу дітей на слухання загального звучання, воно часто зачаровує.

  • Пісенька з намистинок. Співати пісню в колі по черзі передаючи м`яч, наприклад, по одній строчці, чи по слову.

Парна гра «Вітання з сонечком»

Завдання: розвиток відчуття ритму, музичного слуху, уваги

Пісня виконується дітьми по черзі (по одній строчці). Звернути увагу на характер виконання стаккато та легато.

Здрастуй, сонце променисте - співати стаккато - ритмічно підкидати м`яч

А-а-а-а! - співати легато - м`яч котити партнеру

Сяй яскраво в небі чистім - співати стаккато - ритмічно підкидати м`яч

А-а-а-а! - співати легато - м`яч котити партнеру

Посилай своє тепло - співати стаккато - ритмічно підкидати м`яч

А-а-а-а! - співати легато - м`яч котити партнеру

Нам на радість і добро - співати стаккато - ритмічно підкидати м`яч

А-а-а-а! - співати легато - м`яч котити партнеру

Гойдалка з м`ячем

Завдання: розвиток відчуття ритму

Двоє дітей, стоячи, тримають з двох боків хустку в якій лежить м`яч. Ритмічно гойдають і промовляють забавлянку «Гойда, гойда». Для забезпечення ритмічної свободи рухів, махи слід виконувати верхньою частиною тіла, ледь нахиливши її вперед. Забавлянку можна виконувати на інтервалі кварта.

Ігри з шифоновими хустками

В музичних іграх з хустками та стрічками гарно поєднуються музика, рухи, пластика жестів, різні кольори.

Найдоступніші ігри на спонтанне пластичне відтворення музичного образу з використання шифонових легких хустинок (Танок метеликів та квітів, Акваріум, Космічний політ тощо).

Для більш складного рівня можливе використання двох, або більше контрастних музичних образів. Наприклад, «День та ніч», «Великий та малий», «Три стани води (тече, парує, замерзла)», тощо. Такі прості образи наділяються сюжетом для більш точного розуміння і відтворення дітьми. Діти можуть танцювати з хусткою самостійно, парами, або в хороводі.

Гра «Сова та мишенята»

Завдання: розвиток уваги, фантазії, відчуття ритму, темпу музики, здатності пластичного втілення музичного образу, емоційної чутливості до музики.

Обирається дитина – сова. Всі інші діти – мишенята. Сова вдень спить, а в ночі полює на мишок. Мишенята навпаки, вдень весело танцюють, а в ночі – ховаються від сови (накриваються хустинкою). Фонограма складається з двох контрастних музичних епізодів, які чередуються декілька раз: повільного мінорного (ніч) та веселого мажорного (день). Діти рухаються, слухаючи музику. Мишку, яка не встигла одразу ж сховатись в нірку під час зміни темпів музики, сова хапає і відносить в своє гніздо.

Гра «Кульбаба»

Завдання: розвиток уваги, відчуття ритму, темпу й характеру музики, здатності до пластичного втілення музичного образу за допомогою хустинки.

Музичний супровід складається з двох контрастних музичних епізодів.

1 частина – квітка кульбаба росте. Діти стають в коло. Кожна дитина тримає свою хустку за один край правою рукою, а в ліву руку бере край хустки сусіда зліва. Замикаючи коло утворюємо квітку. Звучить повільна музика – діти повільно рухаються колом.

2 частина – білі пушинки танцюють. Звучить весела музика – діти відпускають хустку сусіда зліва і весело танцюють залою разом з хусткою – так білі пушинки- хустинки літають в повітрі.

3 частина – знову квітка зацвіла. Коли починає звучати повільна музика діти мають швидко стати в коло, утворивши нову квітку, що цвіте.

Гра повторюється декілька разів підряд.

Наступний рівень складності ігор з хустками припускає розвиток навичок безпосереднього зображення руху звуків – звуковисотного чи динамічного. Для таких ігор діти мають відчувати й розуміти як розвиваються прості структури музики і передавати їх рух хусткою в просторі.

Гра «Музичний фонтан»

Завдання: розвиток звуковисотного, тембрового та динамічного слуху, відчуття ритму.

"Відображення" хустками руху музики першої частини (ре-мінор) «Італійської польки» С.Рахманінова. Діти стоять тримаючи хустки за край перед собою. Тактують різними тривалостями та різною амплітудою – ніби струмені води ритмічно вистрибують з фонтану.

1 такт – маленькі струшування четвертними тривалостями

2 такт – великі струшування четвертними тривалостями

3 такт – маленькі струшування четвертними тривалостями

4 такт – великі струшування четвертними тривалостями

5 такт – маленькі струшування восьмими тривалостями

6 такт – одне велике коло, половинна тривалість

7 такт – маленькі струшування восьмими тривалостями

8 такт – одне велике коло, половинна тривалість

Далі такти 9-16 повторюють 1-8.

Ігри з кубиками

Музичні ігри з кубиками є гарною формою роботи з дошкільниками для ефективного розвитку відчуття ритму і метру, тембрового слуху та колективної (ансамблевої) взаємодії. Такі ігри можуть проводитись індивідуально, в малих та великих групах.

Найпростіша гра з кубиками – гра метру, або ритму вірша чи пісеньки.

Для розвитку тембрового слуху можна використовувати кубики різних розмірів та виготовлені з різних матеріалів, утворюючи музику з різними тембрами. Прийоми гри: стукати кубиками один об одного та грати з іншою дитиною, стукати по різних поверхнях (стілець, підлога, килимок тощо), видобуваючи якнайбільше різних звуків.

Гра «Лісова луна».

Завдання: розвиток відчуття ритму, уваги, тембрового слуху.

Спочатку ведучим може бути вчитель, а потім його обирають серед дітей, а всі інші – утворюють ліс. Пояснити дітям, що коли голосно кричати в лісі, то луною повторюється останнє слово, або закінчення слова, відбиваючись, повертається назад до ведучого. Продекламувати дітям лічилку, а слова луни казати іншим тоном голосу. Потім запросити дітей стати луною. Спершу грати ритм з промовлянням слів, а пізніше тільки ритм різними варіантами тембрового забарвлення. Для того, щоб створити концертний номер можна розділити дітей на 3 групи (за тембрами): основна група, луна і акомпануюча.

Стоїть півень на току - на току

У червонім чобітку - чобітку

Будем півника просити: - ити-ити,

Ходи жито молотити! - ити-ити

Парна гра «Веселий павучок»

Завдання: розвиток відчуття метру, ритму, тембрового слуху, уваги, созередженості, вміння взаємодіяти

Діти стоять парами один навпроти одного. Декламуючи вірш, грають його ритм. Перша строчка – один з одним, а друга – самі, і так далі по черзі.

Чок-чок-чок-чок - грати ритм кубиками один одному

Я веселий павучок - грати ритм кубиками самостійно

Лю-лю-лю, лю-лю-лю, - грати ритм кубиками один одному

Танцювати я люблю - грати ритм кубиками самостійно

Ати-ати, ати-ати - грати ритм кубиками один одному

Починаю я співати - грати ритм кубиками самостійно

Ай-ай-ай - грати ритм кубиками один одному

Ти зі мною заспівай! - грати ритм кубиками самостійно

Гра кубиками й вправне ритмічне передавання їх по колу потребує певних навичок відчуття ритму і вміння взаємодіяти в колективі, але коли діти оволодівають ними, то з великим захопленням грають в колі. Починати такі ігри можна з найпростішого ритмічного завдання з одним кубиком «беру собі-кладу тобі» в супроводі ритмічної музики.

Гра «Сам заграю й передам»

Завдання: розвиток відчуття ритму та колективної взаємодії.

Діти сидять в колі на колінцях. Тримають в кожній руці по кубику. Права рука активна (коли кубики передаються в правий бік). Кубик в лівій руці лежать на лівому колінці, повернена догори щоб зручно грати правою зверху. Підтримка дій словами потрібна лише на першому етапі.

Діти мають ритмічно грати, ритмічно віддавати кубик сусіду, ритмічно брати кубик.

САМ ЗА-ГРА-Ю - стукати правим кубиком згори по лівому

Й передам - покласти перед сусідом справа кубик

сусіду справа - взяти кубик перед собою, що поклав сусід зліва

Граю, граю - стукати правим кубиком згори по лівому

Віддаю - покласти кубик справа і взяти перед собою

Центр развития ребенка и семьи

"Солнечный зайчик"

г.Кропивницкий

ул. В.Пермская 11-А 

bottom of page